Klik på mig
Høje-Taastrup Bilaug
 
 
Send til en ven Send til en ven Skriv kommentar til artiklen KommenterAntal "synes om" minus antal "synes ikke så godt om"  Udskriv artiklen Udskriv Af: Information om forfatteren Svend Grønlund , 2018-03-11

Nyt stade!

Et tværtrug er født
Tvær-trugstade
Vis stort billede Tvær-trugstade

Det er blevet til under trange forhold inden døre. I dag kom det ud i det fri, og nu skal vi have forår, så der kan komme bier i det: Mit nye stade af den type, jeg kalder tvær-trug.

Det er det tredje af den type, jeg har bygget, og meget lig det jeg byggede for to år siden.

Stadet skal erstatte mit sidste traditionelle trugstade, som jeg gerne forærer til et medlem, når jeg kan flytte bierne over en gang i april måned. Det gamle stade skal have en ny udvendig bund. Mere om det senere!

Tværtrug løser bl. a. det problem, der er med traditionelle trugstader: Det lange løft, når forreste magasin skal løftes af.

Når man har prøvet at løsne et magasin i et trugstade, der er godt og grundigt klistret fast med propolis, kan man forstå fordelen ved, at låget her lukker helt ned til trugets overkant: Det er meget let, at få en stadekniv ind under magasinerne.

Lidt større

Stadet rummer 21 12 x 10 rammer i truget, mod det normale trugstadets 18. Der kan stå tre 6-rammers magasiner i det, men aht. standardisering har jeg ikke bygget de små magasiner.

Der er to flyvespalter, så man kan have to familier i stadet. Det er ikke så ofte, man kan bruge det - en familie skulle jo gerne kunne fylde det meste op i løbet af sommeren. Men netop denne vinter rummer søsterstadet to familier: Jeg satte en aflægger/reserve ind efter sidste høst, hvor hovedfamilien kom ned på 10 rammer.

Og så er der naturligvis skydere, så man kan regulere flyvespalten. Det er mig en gåde, at det ikke findes på alle stader!

Tvær-trugstade, åbent
Vis stort billede Tvær-trugstade, åbent

Ventilation

Stadet er forsynet med ventilation i bunden: Et bitæt net i den indvendige bund + en plade med større huller i den udvendige bund for at undgå direkte træk. I forbindelse med starten på yngelperioden i foråret og ved myresyrebehandling kan ventilationen lukkes med en Flamingo-prop.

En af de få ulemper med stadetypen er, at de kan vælte, når låget er åbent og vinden kommer bagfra. Derfor har jeg lavet et støtteben, der først skrues på, når stadet er båret på plads i bigården. Det stade, jeg byggede for to år siden bliver holdt på plads af kroge indlimet i de fliser, bagbenene står på. Det viste sig dog at være besværligt at sætte stadet op.

Læsernes kommentarer:

Claus Møller Skriv til forfatteren 2018-03-12

Godt nok flot arbejde!


Skriv kommentar til artiklen Kommenter

Bestyrelsen for Høje-Taastrup Bilaug

Links

Danmarks Biavlerforening

Swienty, Sønderborg
Bihuset, Heino, Tappernøje
Joel Svenssons Vaxfabrik, Munka-Ljungby

Gl. Roskilde Amts Biavlerforening

Hørsholm og Omegns Biavlerforening

www.stadekort.dk til mobilen

Bier i haven

Rammemål

"Hemmeligheden ved mit helbred er at anvende honning indvendig og olie udvendig."

Demokrit (græsk filosof ca. 460 til 370 f.kr.)

 

Kunsttavlen blev opfundet af snedkermester Johannes Mehring i Tyskland i 1857. Den vigtigste fordel var, at man forhindrede bierne i at bygge for mange droneceller.

 

Avanceret søgning
Senere artikler:
Etplanshus
Etplans tvær-trugstade
Senere artikler:
http://www.Bilaug.dk/default.asp?Dok=1420  Etplanshus
http://www.Bilaug.dk/default.asp?Dok=1500  Etplans tvær-trugstade

Bestyrelsen for Høje-Taastrup Bilaug

Dronning
Vis stort billede Dronning på tavle.

Fotograferet i andelsbigården.